Lindja e Herakliut në mitologjinë greke

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

LINDJA E HERAKLEIT NË MITOLOGJINË GREKE

Herakliu, ose Herkuli siç njihet edhe ai, është më i famshmi nga të gjithë heronjtë grekë, me veprat e tij legjendare dhe shumë aventura të tjera. Në mitologjinë greke ekziston gjithashtu një histori e famshme për lindjen e Herakliut, dhe në të vërtetë, është një histori që është gjithashtu një histori krijimi për Rrugën e Qumështit.

Herakli Perseidi

Herakliu do të lindte në linjën e familjes së një heroi tjetër të famshëm grek, Perseus, vrasës i Meduzës. ess ai e kishte shpëtuar nga përbindëshi i detit dhe Perseu do të gjente më pas qytetin e Mikenës, ku ishte mbreti i parë. Perseus dhe Andromeda do të bëheshin prindër të shtatë djemve, Perses, Electryon, Alcaeus, Sthenelus, Heleus dhe Mestor, dhe dy vajza, Autochthe dhe Gorgophone.

Në historinë e lindjes së Herakliut janë Electryon, Alcaeus dhe Sthenelus ata që janë figura të rëndësishme. 3>

Elektrioni do të pasonte të atin Perseun si mbret i Mikenës dhe do të bëhej babai i Alkmenës dhe shumë djemve, megjithëse këta djem u vranë më pas në një luftë me djemtë e mbretit Pterelaus; dhe Alcaeus u bë mbret i Tiryns, dhe pati një djalë të quajtur Amphitrion .

Amphitrioni do të vinte në Myceneae për të dashur Alkmene, por edhe pse martesa ishte rënë dakord mes kushërinjve, Amphitryondo ta vriste aksidentalisht vjehrrin e tij Electryon.

​ Stenelus do ta përdorte këtë si një justifikim për të kapur fronin e Mikenës, dhe ai gjithashtu internoi Alkmenën dhe Amphitryon, të cilët më pas nuk do të gjenin shenjtëroren dhe<3. , sepse Alkmena nuk do të martohej derisa vëllezërit e saj të ishin hakmarrë, dhe kështu Amfitrioni shkoi në luftë.

Zeusi vjen në Alkmene

Tani Alkmeni ishte një nga bukuroshet e epokës dhe ishte një bukuri që së shpejti tërhoqi syrin befasues të Zeusit.

Ampitryoni kishte qenë i suksesshëm në luftën e tij, por një ditë më parë Amphitryon u kthye në aksion Sp. Zeusi u shndërrua në një dyshe të saktë të Amfitryonit dhe i plotësuar me njohuri për luftën dhe plaçkën e lidhur, Zeusi iu paraqit Alkmenës.

Alkmena u mashtrua plotësisht nga Zeusi, dhe kështu Zeusi dhe Alkmena flinin së bashku, dhe Alkmena mbeti shtatzënë nga perëndia. mirëseardhje Alkmene i dha. Natyrisht, Alkmena ishte e bindur se ajo e kishte mirëpritur Amphitryon një ditë më parë, por Alkmena dhe Amphitryon fjetën së bashku, dhe Alkmena gjithashtu mbeti shtatzënë nga Amphitryon.

Amphitrioni do të konsultohej me Orakullin e Delphitpër situatën konfuze me të cilën po përballej, dhe ishte Pithia, priftëresha e Orakullit që i tregoi Amfitryonit për vizitën e Zeusit në Alkmene.

Shpallja e Zeusit

Ndërsa erdhi koha që Alkmeni të lindte djalin e Zeusit , perëndia bëri një shpallje se pasardhësi i Perseut i lindur të nesërmen do të bëhej Mbreti i Tim. Ishte një premtim i nxituar, për të cilin disa thoshin se ishte nxitur nga Ate, perëndeshë greke e marrëzisë së verbër.

Zeus sigurisht që nënkuptonte që ky pasardhës të ishte djali i tij, por deri në atë kohë pasardhësit e Perseusit ishin të shumtë dhe Zeusi gjithashtu nuk e kishte kuptuar zemërimin e gruas së tij Hera. Lindja e një djali të Alkmenës do të ishte dëshmi e tradhtisë së burrit të saj, dhe kështu Hera vendosi të ndërhynte.

Lindja e Herakliut u vonua

Hera shkoi në shtëpinë e Amphitryonit, ku Alkmena do të lindte, por Hera urdhëroi Ilithiia, perëndeshën greke e lindjes, të ulej këmbëkryq, duke penguar përfundimisht të lindte gruaja e Alkmenës. 2>Mbreti Stenelus , Nicippe, ishte gjithashtu në fazat e vona të shtatzënisë, megjithëse nuk do të lindte për disa javë. Megjithatë, Hera bëri që Nicippe të lindte herët, dhe kështu në ditën e shpallur nga Zeusi si dita e lindjes së mbretit të ardhshëm të Mikenës, Eurystheus lindi.

Disa thonë se Hera fillimisht kishte për qëllim që Alkmena të mos lindte kurrë, por Ilithyia u mashtrua të hidhej lart, duke i kryqëzuar këmbët dhe kështu Alkmena lindi djalin e Zeusit, i cili fillimisht u quajt Alcides (megjithëse ai do të riemërohej <29Hease më vonë

<4 Heracles>>, sepse emri do të thotë "për lavdinë e Herës), dhe të nesërmen, Alkmena lindi djalin e Amphitryon, Iphicles. Herakliu

Zeusi nuk mund të kthehej pas fjalës së tij, dhe kështu ishte Eurystheus, djali i Stenelus ai që ishte i destinuar të bëhej mbreti i ardhshëm i Mikenës. Megjithatë, për të zbutur zemërimin e tij, Zeusi vendosi të ndëshkonte Aken, dhe kështu perëndesha u hodh nga mali Olimp, dhe më pas ajo do të shkonte të jetonte mes njerëzve.

Zeusi më pas komplotoi veten dhe ai bëri pazare me gruan e tij, duke bërë që Hera të binte dakord që nëse Herakliu do të përfundonte me sukses një seri aventurash epike, atëherë ai do të bëhej një prej aventurave epike. 5>

Hera ra dakord sepse i la mjaft kohë për të vrarë djalin e paligjshëm të Zeusit.

Herakliu i braktisur dhe krijimi i Rrugës së Qumështit

Megjithatë nuk ishte Hera drejtpërdrejt ajo që kërcënoi e para jetën e Herakliut,sepse Alkmena ishte aq e shqetësuar për zemërimin e Herës, saqë ishte nëna e Herakliut ajo që e braktisi Herakliun e porsalindur në një fushë tebane, duke supozuar se ai do të vdiste nga ekspozimi.

Megjithatë, si me shumë heronj të tjerë, Herakliu nuk vdiq, sepse ai u shpëtua, për zotësinë e tij, e mori në arën e saj gjysmën e motrës së tij. Mali Olimp.

Athina vendosi të argëtohej me njerkën e saj, Herën, dhe kështu Athena i tha Herës se kishte shpëtuar një foshnjë "të paidentifikuar"; dhe instinktet amtare të Herës u futën brenda, dhe kështu Hera e mori foshnjën për ta ushqyer me gji, pa e ditur se kë po ushqehej me gji.

Herakliu do të thithte aq fort thithin e Herës sa që perëndeshë u detyrua ta shtynte fëmijën larg dhe qumështi i perëndeshës do të lëshohej, duke spërkatur foshnjën në gji. mjaftueshëm ushqim nga perëndeshë për t'i dhënë atij forcë dhe fuqi përtej asaj të çdo njeriu normal; dhe Athena do ta kthente më pas gjysmëvëllain e saj në kujdesin e Alkmenës dhe Amfitryonit.

Lindja e Rrugës së Qumështit - Peter Paul Rubens (1577–1640) - PD-art-100

Herakliu vret përbindëshat e tij të parë

Disa muaj më vonë, kur Herakliu ishte vetëm tetë muajsh, Zeza bëri përpjekje për të vrarë bashkëshortin e saj të parë. Hera dërgoi dy gjarpërinj vdekjeprurës në dhomën e gjumit të Herakliut dheIfikliu.

Kur Ifikliu pa gjarpërinjtë, ai bërtiti, duke bërë që shërbëtori që vepronte si Herakliu dhe infermierja e Ifikliut të vinte me vrap. Megjithatë, infermierja nuk hasi në asnjë rrezik, sepse foshnja Herakli i kishte vrarë tashmë dy gjarpërinjtë, duke mbytur një në secilën dorë.

Amphitrioni do t'i thërriste shikuesit Tiresias për këshilla dhe shikuesi teban do të shpallte se Herakliu do të vriste shumë më shumë përbindësha në jetën e tij. pents - Niccolò dell' Abbate (1509-1571) - PD-art-100

Shiko gjithashtu: Adonisi në mitologjinë greke

Do të kalonin shumë vite përpara se Herakliu të bëhej i pavdekshëm, dhe kështu Hera kishte shumë më tepër përpjekje për të vrarë djalin e burrit të saj.

Shiko gjithashtu: Hyrje në 12 Punët e Herakliut

Nerk Pirtz

Nerk Pirtz është një shkrimtar dhe studiues i pasionuar me një magjepsje të thellë për mitologjinë greke. I lindur dhe i rritur në Athinë, Greqi, fëmijëria e Nerk ishte e mbushur me tregime të perëndive, heronjve dhe legjendave të lashta. Që në moshë të re, Nerk u mahnit nga fuqia dhe shkëlqimi i këtyre historive dhe ky entuziazëm u bë më i fortë me kalimin e viteve.Pas përfundimit të një diplome në Studime Klasike, Nerk iu përkushtua eksplorimit të thellësive të mitologjisë greke. Kurioziteti i tyre i pangopur i çoi ata në kërkime të panumërta nëpër tekste të lashta, vende arkeologjike dhe të dhëna historike. Nerk udhëtoi gjerësisht nëpër Greqi, duke u futur në qoshe të largëta për të zbuluar mite të harruara dhe histori të patreguara.Ekspertiza e Nerk nuk kufizohet vetëm në panteonin grek; ata janë thelluar edhe në ndërlidhjet ndërmjet mitologjisë greke dhe qytetërimeve të tjera të lashta. Hulumtimi i tyre i plotë dhe njohuritë e thella u kanë dhënë atyre një këndvështrim unik mbi këtë temë, duke ndriçuar aspekte më pak të njohura dhe duke hedhur dritë të re mbi përrallat e njohura.Si një shkrimtar me përvojë, Nerk Pirtz synon të ndajë kuptimin dhe dashurinë e tyre të thellë për mitologjinë greke me një audiencë globale. Ata besojnë se këto përralla të lashta nuk janë thjesht folklor, por tregime të përjetshme që pasqyrojnë betejat, dëshirat dhe ëndrrat e përjetshme të njerëzimit. Nëpërmjet blogut të tyre, Wiki Mythology Greek, Nerk synon të kapërcejë hendekunmes botës së lashtë dhe lexuesit modern, duke i bërë sferat mitike të aksesueshme për të gjithë.Nerk Pirtz nuk është vetëm një shkrimtar pjellor, por edhe një tregimtar magjepsës. Rrëfimet e tyre janë të pasura me detaje, duke sjellë gjallërisht perënditë, perëndeshat dhe heronjtë. Me çdo artikull, Nerk i fton lexuesit në një udhëtim të jashtëzakonshëm, duke i lejuar ata të zhyten në botën magjepsëse të mitologjisë greke.Blogu i Nerk Pirtz, Wiki Greek Mythology, shërben si një burim i vlefshëm për studiuesit, studentët dhe entuziastët, duke ofruar një udhëzues gjithëpërfshirës dhe të besueshëm për botën magjepsëse të perëndive greke. Përveç blogut të tyre, Nerk është autor i disa librave, duke ndarë ekspertizën dhe pasionin e tyre në formë të shtypur. Qoftë përmes angazhimeve të tyre me shkrim apo të folur në publik, Nerk vazhdon të frymëzojë, edukojë dhe magjeps audiencën me njohuritë e tyre të pakrahasueshme të mitologjisë greke.