Раѓањето на Херакле во грчката митологија

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

РАЃАЊЕТО НА ХЕРАКЛЕС ВО ГРЧКАТА МИТОЛОГИЈА

Херакле, или Херакле, како што е исто така познат, е најпознатиот од сите грчки херои, со неговите легендарни трудови и многу други авантури. Во грчката митологија, исто така, постои позната приказна за раѓањето на Херакле, и навистина, тоа е приказна која исто така е приказна за создавање на Млечниот Пат.

Херакле Персеидата

Херакле би се родил во семејството на друг познат грчки херој, Персеј, убиецот на Медуза. тој го спасил од морското чудовиште, а Персеј последователно ќе го пронајде градот Микена, каде што бил првиот крал. Персеј и Андромеда ќе станат родители на седум сина, Персес, Електрион, Алкеј, Стенел, Хелеј и Местор и две ќерки, Автохте и Горгофон.

Во приказната за раѓањето на Херакле, Електрион, Алкеј и Стенел се важни личности. 3>

Електрион ќе го наследи својот татко Персеј како крал на Микена, и ќе стане татко на Алкмени и многу синови, иако овие синови потоа беа убиени во војна со синовите на кралот Птерелај; а Алкеј стана крал на Тирин и имаше син по име Амфитрион .

Амфитрион ќе дојде во Микена за да се додворува на Алкмени, но иако бракот беше договорен меѓу братучедите, Амфитрионслучајно би го убил неговиот наскоро свекор Електрион.

​ Стенел ќе го искористи ова како изговор за да го заземе престолот на Микена, а тој исто така ги прогони Алкмена и Амфитрион, кои потоа не ги пронајдоа Алкменита и Амфитрион. , зашто Алкмени не сакала да се омажи додека нејзините браќа не бидат одмаздени, и затоа Амфитрион тргнал во војна.

Зевс доаѓа до Алкмени

Сега Алкмени беше една од убавините на времето и беше убавина која набрзо го привлече чудесното око на Зевс.

Амфитрион беше успешен во својата војна, но еден ден пред Амфитрион се врати во акцијата The sp. Зевс се трансформираше во точен двојник на Амфитрион, и полн со знаење за војната и поврзан плен, Зевс се претстави пред Алкмени.

Исто така види: Меноетиј во грчката митологија

Алкмени беше целосно измамен од Зевс, и така Зевс и Алкмени спиеја заедно, а Алкмени забремени од богот. добредојде Алкмени му даде. Алкмени, се разбира, беше убедена дека таа веќе го пречекала Амфитрион претходниот ден, но Алкмени и Амфитрион спиеле заедно, а Алкмена исто така забременила од Амфитрион.

Амфитрион ќе се консултира со пророштвото во Делфиза збунувачката ситуација со која се соочувал, а тоа е Питија, свештеничката на Ораклот која му кажала на Амфитрион за посетата на Зевс на Алкмени.

Прогласувањето на Зевс

Како дојде време Алкмени да го роди синот на Зевс , богот објави дека потомокот на Персеј, роден следниот ден, ќе стане крал на Мојот. Тоа беше непромислено ветување, за кое некои рекоа дека е поттикнато од Ате, грчката божица на слепото глупост.

Зевс секако мислел дека овој потомок бил негов син, но дотогаш потомците на Персеј биле многубројни, а Зевс, исто така, не го сфатил гневот на неговата сопруга Хера. Раѓањето на син на Алкмени би било доказ за неверството на нејзиниот сопруг, и затоа Хера решила да се меша.

Раѓањето на Херакле е одложено

Хера отиде во куќата на Амфитрион, каде што требаше да се породи Алкмени, но Хера и нареди на Илитија, грчката божица на породувањето, да седне со скрстени нозе, со што на крајот ја спречи Алкмена да се породи. 2>Кралот Стенел , Ниципе, исто така беше во доцна фаза од бременоста, иако не требаше да се породи неколку недели. Сепак, Хера ја натерала Ниципе да се породи рано, и така на денот што Зевс го прогласил за роденден на идниот крал на Микена, Роден е Евристеј .

Некои велат дека Хера на почетокот имала намера Алкмени никогаш да не се породи, но Илитија била измамена да скокне, да и ги прекрсти нозете, и така Алкмени го родила синот на Зевс, кој првично бил наречен Алкидес (иако <8 подоцнежно ќе се обиде да го преименува во <4Herac>>, бидејќи името значи „за слава на Хера), а следниот ден Алкмени го роди синот на Амфитрион, Ификле. Херакле

Исто така види: Од А до Ш Грчката митологија К

Зевс не можеше да се врати на својот збор, па затоа Евристеј, синот на Стенел беше предодреден да стане идниот крал на Микена. Меѓутоа, за да го смири својот гнев, Зевс решил да го казни Аке, и така божицата била исфрлена од планината Олимп, а потоа таа ќе замине да живее меѓу луѓето.

Зевс потоа се заверил и тој се договорил со сопствената сопруга, барајќи Хера да се согласи дека ако Херакле успешно заврши серија епски авантури, тогаш тој ќе стане еден од епските авантури. 5>

Хера се согласила затоа што ѝ оставило многу време да го убие вонбрачниот син на Зевс.

Напуштениот Херакле и создавањето на Млечниот Пат

Не беше директно Хера која прва му се закани на животот на Херакле,зашто Алкмени беше толку загрижена за гневот на Хера, што токму мајката на Херакле го напушти новородениот Херакле во тебанско поле, претпоставувајќи дека ќе умре од изложеност.

Како и со многу други херои, Херакле не умре, бидејќи беше спасен, за својата полусестра, ја однесе полусестрата од негово поле. Планината Олимп.

Атина реши да се забавува со нејзината маќеа Хера, и така Атина и кажа на Хера дека спасила „неидентификувано“ бебе; и мајчинските инстинкти на Хера почнаа, и така Хера го зеде бебето да го дои, несвесна за кого дои.

Херакле толку силно ќе ја цицаше брадавицата на Хера што божицата беше принудена да го оттурне бебето, а млекото на божицата ќе се ослободи, испрскајќи ѝ на бебето. доволно храна од божицата за да му даде сила и моќ над онаа на секој нормален смртник; а Атина потоа ќе го врати својот полубрат на грижата на Алкмена и Амфитрион.

Раѓањето на Млечниот Пат - Питер Пол Рубенс (1577–1640) - PD-art-100

Херакл ги убива своите први чудовишта

Неколку месеци подоцна, кога Херакле имал само осум месеци, Херакле се обидел да го убие својот прв колега Хера. Хера испрати две смртоносни змии во спалната соба на Херакле иИфикле.

Кога Ификле ги виде змиите, извика, предизвикувајќи слугата што се однесуваше како Херакле и медицинската сестра на Ификле да дотрчаат. Медицинската сестра сепак не наиде на опасност, бидејќи бебето Херакле веќе ги уби двете змии, задавувајќи по една во раката.

Амфитрион ќе го повика гледачот Тиресија за совет, а тебанскиот гледач ќе прогласи дека Херакле ќе убие уште многу чудовишта> <3225 во неговиот живот. пенти - Николо дел Абате (1509-1571) - PD-art-100

Ќе поминаа многу години пред Херакле да стане бесмртен, и така Хера имаше многу повеќе обиди да го убие синот на нејзиниот сопруг.

Nerk Pirtz

Нерк Пирц е страстен писател и истражувач со длабока фасцинација за грчката митологија. Роден и израснат во Атина, Грција, детството на Нерк беше исполнето со приказни за богови, херои и антички легенди. Уште од младоста, Нерк бил заробен од моќта и сјајот на овие приказни, а овој ентузијазам станувал се посилен со текот на годините.По завршувањето на диплома по класични студии, Нерк се посвети на истражување на длабочините на грчката митологија. Нивната ненаситна љубопитност ги водеше на безброј потраги низ антички текстови, археолошки локалитети и историски записи. Нерк патувал многу низ Грција, навлегувајќи во оддалечените ќошиња за да открие заборавени митови и нераскажани приказни.Експертизата на Нерк не е ограничена само на грчкиот пантеон; тие навлегле и во меѓусебните врски меѓу грчката митологија и другите антички цивилизации. Нивното темелно истражување и длабинско знаење им дадоа уникатна перспектива на темата, осветлувајќи ги помалку познатите аспекти и фрлајќи нова светлина врз добро познатите приказни.Како искусен писател, Нерк Пирц има за цел да го сподели нивното длабоко разбирање и љубов кон грчката митологија со глобалната публика. Тие веруваат дека овие древни приказни не се обични фолклорни туку безвременски наративи кои ги одразуваат вечните борби, желби и соништа на човештвото. Преку нивниот блог, Вики грчка митологија, Нерк има за цел да го премости јазотпомеѓу античкиот свет и современиот читател, правејќи ги митските области достапни за сите.Нерк Пирц не е само плоден писател, туку и волшебен раскажувач. Нивните наративи се богати со детали, живописно ги оживуваат боговите, божиците и хероите. Со секоја статија, Нерк ги поканува читателите на извонредно патување, овозможувајќи им да се потопат во маѓепсаниот свет на грчката митологија.Блогот на Нерк Пирц, Вики грчка митологија, служи како вреден ресурс за научниците, студентите и ентузијастите, нудејќи сеопфатен и сигурен водич за фасцинантниот свет на грчките богови. Покрај нивниот блог, Нерк е автор и на неколку книги, споделувајќи ја нивната експертиза и страст во печатена форма. Без разлика дали преку нивните ангажмани за пишување или јавно говорење, Нерк продолжува да ја инспирира, едуцира и плени публиката со нивното незаменливо знаење за грчката митологија.