Антички грчки пантеон

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

Грчкиот пантеон

Зевс ја мери судбината на човекот - Николај Абрахам Абилдгард (1743–1809) - PD-art-100  Денес, повеќето луѓе размислуваат за грчката митологија во смисла на богови како Зевс и Адот, иако, овие богови се некои од најпознатите богови од Грците. 5>Многу книги и текстови се напишани на тема грчки богови и божици во текот на илјадници години. Од антиката, Хесиод (c700 п.н.е.) и Хомер (c750 п.н.е.) се двајцата најпознати писатели, но тие првенствено ги запишувале постоечките усни преданија; додека подоцна во антиката, римските поети ги приспособувале приказните стари стотици години.

 Сепак, античкиот грчки пантеон може да се подели на три различни генерации. 5>Првиот бог кој настанал во создавањето бил Хаос , номинално женско божество од кое на крајот произлегле сите други божества. Три други Протогени брзо настанаа; тоа се Гаја (Земја), Тартарус (Пеколна дупка) и Ерос (Рокреација).

Исто така види: Бореас во грчката митологија

Овие првородени богови потоа ќе доведат до понатамошни Протогени; Никс (ноќ), Еребус (Темнина), Уранос (Небо), Понт (море), Уреа (Планини), Етер (Светлина) и Хемера (Ден).

Орфиската традиција малку се разликувала во имињата и поредбите на овие исконски богови.

Исто така види: Порфирион во грчката митологија Битката меѓу боговите и титаните - Јоаким Втеваел (1566–1638) - PD-art-100

Титаните

Следната генерација грчки богови и божици беа потомци на Уранос и Гаја.

Гаја ќе роди шест ќерки и шест ќерки. Шестте машки титани се Кронус , Јапет, Океан, Хиперион, Криус и Коеус, и женските Титаниди по име Реа, Темис, Тетис, Теја, Мнемозина и Фиби. Уранос и уништи голем дел од божјите сили.

Крон ќе ја заземе позицијата на врховно божество, а владеењето на титаните потоа ќе стане познато како Златно доба на грчката митологија. -живот-100 Златното доба на титаните на крајот ќе заврши на сличен начин како и владеењето на Уранос, бидејќи Гаја го поттикнала Зевс да се крене против неговиот татко, Крон. Децата на Крон и Реја биле затворени во стомакот на Крон, иако Зевс ја избегнал оваа судбина.започна војна против титаните од планината Олимп. Следуваше десетгодишна војна, Титаномахија, војна која на крајот победија Зевс и неговите браќа и сестри.

Поделбата на космосот потоа виде дека на Зевс му беше дадена власт над небото и земјата, на Посејдон му беше дадено морето, а Адот подземниот свет. и божици; Посејдон, Хестија, Деметра, Хера, Афродита, Хермес, Аполон, Артемида, Арес, Атина и Хефест.

Nerk Pirtz

Нерк Пирц е страстен писател и истражувач со длабока фасцинација за грчката митологија. Роден и израснат во Атина, Грција, детството на Нерк беше исполнето со приказни за богови, херои и антички легенди. Уште од младоста, Нерк бил заробен од моќта и сјајот на овие приказни, а овој ентузијазам станувал се посилен со текот на годините.По завршувањето на диплома по класични студии, Нерк се посвети на истражување на длабочините на грчката митологија. Нивната ненаситна љубопитност ги водеше на безброј потраги низ антички текстови, археолошки локалитети и историски записи. Нерк патувал многу низ Грција, навлегувајќи во оддалечените ќошиња за да открие заборавени митови и нераскажани приказни.Експертизата на Нерк не е ограничена само на грчкиот пантеон; тие навлегле и во меѓусебните врски меѓу грчката митологија и другите антички цивилизации. Нивното темелно истражување и длабинско знаење им дадоа уникатна перспектива на темата, осветлувајќи ги помалку познатите аспекти и фрлајќи нова светлина врз добро познатите приказни.Како искусен писател, Нерк Пирц има за цел да го сподели нивното длабоко разбирање и љубов кон грчката митологија со глобалната публика. Тие веруваат дека овие древни приказни не се обични фолклорни туку безвременски наративи кои ги одразуваат вечните борби, желби и соништа на човештвото. Преку нивниот блог, Вики грчка митологија, Нерк има за цел да го премости јазотпомеѓу античкиот свет и современиот читател, правејќи ги митските области достапни за сите.Нерк Пирц не е само плоден писател, туку и волшебен раскажувач. Нивните наративи се богати со детали, живописно ги оживуваат боговите, божиците и хероите. Со секоја статија, Нерк ги поканува читателите на извонредно патување, овозможувајќи им да се потопат во маѓепсаниот свет на грчката митологија.Блогот на Нерк Пирц, Вики грчка митологија, служи како вреден ресурс за научниците, студентите и ентузијастите, нудејќи сеопфатен и сигурен водич за фасцинантниот свет на грчките богови. Покрај нивниот блог, Нерк е автор и на неколку книги, споделувајќи ја нивната експертиза и страст во печатена форма. Без разлика дали преку нивните ангажмани за пишување или јавно говорење, Нерк продолжува да ја инспирира, едуцира и плени публиката со нивното незаменливо знаење за грчката митологија.