Јолај во грчката митологија

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

ИОЛАЈ ВО ГРЧКАТА МИТОЛОГИЈА

Во грчката митологија Јолај бил внук на грчкиот херој Херакле, при што Јолаус бил кочија на херојот, како и доверлив придружник.

Исто така види: Амиклас во грчката митологија

Јолај Синот на Ификле

Јолај е роден во Теба, првородениот син на Ификле, полубратот на Ификле, и Аутомедуза, внука на Пелопс .

Јолај би бил оженет барем две полубраќа од полубраќата. од Херакле кога лудилото го совлада грчкиот херој.

Јолај и Херакле

​И покрај смртта на неговите браќа и сестри, Јолаус честопати се наоѓаше во друштво на Херакле, како кочија и носител на оружје за херојот во многу од неговите авантури. полагање на Лернејската Хидра .

​Иницијално Херакле се обидел сам да ја убие Хидра, но секој пат кога Херакле отсекол една глава, од отворената рана растеле две нови. Така беше измислен и донесен план каде Јолај ќе ја каутеризира раната на вратот, спречувајќи нови глави да растат.треба да се постави дополнителен труд.

Хигинус, во Fabulae , го именува Јолаус како аргонаут, иако другите писатели го игнорираат неговото можно присуство, и навистина кога Херакле е оставен зад неговата потрага по Хилас, не се спомнува Јолаус кој останал покрај Херакле и Поли.

Херакле и Лернаен Хидра - Франциско де Зурбаран (1598–1664) -ПД-арт-100

Јолај Кочијачот

Вештината на Јолај како кочија најдобро се покажала не во авантурите на Грција што се случувале наоколу во Херакле. Беше кажано дека, откако Херакле ги инаугурирал Олимписките игри, Јолаус го зазел првото место на трката со четири коњи. Исто така, некои велат дека Јолаус бил победник за време на погребните игри за Пелиас .

Мегара била првата жена на Херакле, жената која на херојот му родила неколку синови, пред да бидат убиени од Херакле; некои раскажуваат за тоа како Херакле ја убил и Мегара, иако некои раскажуваат за обичен развод, што довело до нејзиниот повторен брак со Јолај.

Мегара ќе му роди една ќерка на Јолај, Лајпефилена; на возраст, Лајпефилен ќе се смета за еден од големите антиквитетиубавици.

Јолај во Сардинија

​Херакле последователно ќе се ожени со Дејанира , но потоа еден пророк му рекол на Херакле дека неговите синови треба да ја колонизираат Сардинија. Синовите на Херакле за оваа задача беа 40 од 50-те синови родени на ќерките на кралот Теспиј; Херакле порано во својот живот спиел со 50-те ќерки 50 последователни ноќи.

Командата на овој напор за колонизација била дадена на Јолај, при што на Теспијците им се придружиле колонистите од Атина. Преку победата на бојното поле, Јолај и колонистите освоиле големи области на плодна земја, и се вели дека Јолаус бил основач на градот Облија, додека колонистите биле наречени Јоларии во негова чест.

Јолај и Хераклидите

Постои уште една позната приказна раскажана за Јолај, која се случила по смртта на Херакле, иако има различни украси на митот. ndants, Хераклидите. Хераклидите ќе бидат бркани од град до град, пред да најдат светилиште во Атина. Демофон не сакаше да се откаже од бегалците, и затоа требаше да се случи војна помеѓу војската на Евристеј и здружените сили на Атина и Хераклиди.подмладете го за еден ден. Хебе ги услиши неговите молитви, откако сите божици сега се омажија за Апотеозираниот Херакле, и затоа Јолај замина на бојното поле во одбрана на својот роднина.

Некои раскажуваат за тоа како Хил го убил Евристеј, но некои му ја даваат таа чест на Јолај. Да му биде дозволено да се врати на површината на светот за да биде од помош. Желбата беше исполнета, и Јолај го убил Евристеј, пред повторно да се спушти во Подземјето.

Повремено се зборуваше дека Јолај бил погребан во гробот на неговиот татко, Амфитрион по неговата смрт, но повеќето кажуваат како Јолај наместо тоа не бил погребан покрај Сарабес.

Исто така види: Троил во грчката митологија

Nerk Pirtz

Нерк Пирц е страстен писател и истражувач со длабока фасцинација за грчката митологија. Роден и израснат во Атина, Грција, детството на Нерк беше исполнето со приказни за богови, херои и антички легенди. Уште од младоста, Нерк бил заробен од моќта и сјајот на овие приказни, а овој ентузијазам станувал се посилен со текот на годините.По завршувањето на диплома по класични студии, Нерк се посвети на истражување на длабочините на грчката митологија. Нивната ненаситна љубопитност ги водеше на безброј потраги низ антички текстови, археолошки локалитети и историски записи. Нерк патувал многу низ Грција, навлегувајќи во оддалечените ќошиња за да открие заборавени митови и нераскажани приказни.Експертизата на Нерк не е ограничена само на грчкиот пантеон; тие навлегле и во меѓусебните врски меѓу грчката митологија и другите антички цивилизации. Нивното темелно истражување и длабинско знаење им дадоа уникатна перспектива на темата, осветлувајќи ги помалку познатите аспекти и фрлајќи нова светлина врз добро познатите приказни.Како искусен писател, Нерк Пирц има за цел да го сподели нивното длабоко разбирање и љубов кон грчката митологија со глобалната публика. Тие веруваат дека овие древни приказни не се обични фолклорни туку безвременски наративи кои ги одразуваат вечните борби, желби и соништа на човештвото. Преку нивниот блог, Вики грчка митологија, Нерк има за цел да го премости јазотпомеѓу античкиот свет и современиот читател, правејќи ги митските области достапни за сите.Нерк Пирц не е само плоден писател, туку и волшебен раскажувач. Нивните наративи се богати со детали, живописно ги оживуваат боговите, божиците и хероите. Со секоја статија, Нерк ги поканува читателите на извонредно патување, овозможувајќи им да се потопат во маѓепсаниот свет на грчката митологија.Блогот на Нерк Пирц, Вики грчка митологија, служи како вреден ресурс за научниците, студентите и ентузијастите, нудејќи сеопфатен и сигурен водич за фасцинантниот свет на грчките богови. Покрај нивниот блог, Нерк е автор и на неколку книги, споделувајќи ја нивната експертиза и страст во печатена форма. Без разлика дали преку нивните ангажмани за пишување или јавно говорење, Нерк продолжува да ја инспирира, едуцира и плени публиката со нивното незаменливо знаење за грчката митологија.