Етион во грчката митологија

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

ЕТИОН ВО ГРЧКАТА МИТОЛОГИЈА

Етион бил крал од приказните на грчката митологија, при што Етион бил особено познат по неговото појавување во Тројанската војна, каде што се појавува во Хомеровата Илијада .

Малку се зборува за Етион во однос на неговата младост и неговата смрт, славниот човек на младоста и неговото владеење.

Исто така види: Музата Калиопа

Кралот Етион во грчката митологија

​Етион бил крал на градот Теба, град конкретно наведен како Килициска Теба за да се разликува од градот Беотија. Се вели дека Киликската Теба се наоѓала источно од планината Ида во Мала Азија, на подножјето на планината Плакус. таа сепак му роди на кралот неколку деца. Така, Етион ќе стане татко на седум или осум сина, а една ќерка, познатата Андромаха .

Смртта на кралот Етион

Етион ќе најде соодветен натпревар за својата ќерка во форма на Кралот на Троја, Троја; и Андромахија и Хектор ќе се венчаат.

Исто така види: Тихе во грчката митологија

Овој брак би значел дека Етион бил сојузник со Троја, а за време на Тројанската војна, Киликската Теба би станала цел на ахајските сили. Доцна во Тројанската војна, Теба ќе биде нападната од сили предводени од Ахил, а градот Теба ќе падне.

Во одбраната на Теба, Етион ибиле убиени неговите синови кои биле присутни; телото на Етион, иако не беше осквернето, а починатиот крал беше поставен на погребна клада во неговиот оклоп.

Синот на Етион, Подес, не беше присутен за време на падот на Теба, но подоцна беше убиен од Менелај.

Сопругата на Етион ќе биде заробена за време на ограбувањето на ќерката на Теба, како што е убавата ќерка на Теба. Сопругата на Етион, иако навидум била откупена, за разлика од Хрисејда, бидејќи подоцна се вели дека мајката на Андромаха умрела во Троја од болест.

>

Nerk Pirtz

Нерк Пирц е страстен писател и истражувач со длабока фасцинација за грчката митологија. Роден и израснат во Атина, Грција, детството на Нерк беше исполнето со приказни за богови, херои и антички легенди. Уште од младоста, Нерк бил заробен од моќта и сјајот на овие приказни, а овој ентузијазам станувал се посилен со текот на годините.По завршувањето на диплома по класични студии, Нерк се посвети на истражување на длабочините на грчката митологија. Нивната ненаситна љубопитност ги водеше на безброј потраги низ антички текстови, археолошки локалитети и историски записи. Нерк патувал многу низ Грција, навлегувајќи во оддалечените ќошиња за да открие заборавени митови и нераскажани приказни.Експертизата на Нерк не е ограничена само на грчкиот пантеон; тие навлегле и во меѓусебните врски меѓу грчката митологија и другите антички цивилизации. Нивното темелно истражување и длабинско знаење им дадоа уникатна перспектива на темата, осветлувајќи ги помалку познатите аспекти и фрлајќи нова светлина врз добро познатите приказни.Како искусен писател, Нерк Пирц има за цел да го сподели нивното длабоко разбирање и љубов кон грчката митологија со глобалната публика. Тие веруваат дека овие древни приказни не се обични фолклорни туку безвременски наративи кои ги одразуваат вечните борби, желби и соништа на човештвото. Преку нивниот блог, Вики грчка митологија, Нерк има за цел да го премости јазотпомеѓу античкиот свет и современиот читател, правејќи ги митските области достапни за сите.Нерк Пирц не е само плоден писател, туку и волшебен раскажувач. Нивните наративи се богати со детали, живописно ги оживуваат боговите, божиците и хероите. Со секоја статија, Нерк ги поканува читателите на извонредно патување, овозможувајќи им да се потопат во маѓепсаниот свет на грчката митологија.Блогот на Нерк Пирц, Вики грчка митологија, служи како вреден ресурс за научниците, студентите и ентузијастите, нудејќи сеопфатен и сигурен водич за фасцинантниот свет на грчките богови. Покрај нивниот блог, Нерк е автор и на неколку книги, споделувајќи ја нивната експертиза и страст во печатена форма. Без разлика дали преку нивните ангажмани за пишување или јавно говорење, Нерк продолжува да ја инспирира, едуцира и плени публиката со нивното незаменливо знаење за грчката митологија.