Mnemosyne në mitologjinë greke

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

PERËNDESHJA MNEMOSYNE NË MITOLLOGJINË GREKE

​Sot, është një besim i zakonshëm që veprat e famshme të Homerit, Iliada dhe Odisea , ishin interpretimet e shkruara të autorit të tregimeve nga një traditë e hershme gojore. edhe një perëndeshë që i lejoi ata të përdornin kujtesën e tyre, perëndeshë greke Mnemosyne.

Shiko gjithashtu: Teba kilike në mitologjinë greke

Titanide Mnemosyne

Mnemosyne ishte një perëndeshë titane, një Titanide, dhe për rrjedhojë një nga 12 fëmijët e perëndisë Ouranus (Qielli) dhe bashkëshortes së tij Gaia (Tokës). 15>, Crius dhe Coeus, dhe pesë motrat, Rhea, Phoebe, Theia, Themis dhe Tethys.

Mnemosyne Perëndeshë e Kujtesës

Në kohën e lindjes së Mnemosines, komploti i paramenduar ishte kundër tij, paramendësia ishte komploti i tij. dhe së shpejti Gaia po kërkonte ndihmën e fëmijëve të saj, veçanërisht të Titanëve meshkuj për ta ndihmuar.

​Përfundimisht Kronusi do të përdorte një drapër për të tredhur të atin, dhe ishte ky zot titani që mori pozitën e hyjnisë supreme.

Përkrah asaj që do të sundonte Titani në Greqinë, sipas asaj që do të sundonte Titani, sipas detit tim, kroni. Emri i Mnemosyne është normalishtpërkthyer si "kujtesë", dhe ishte kjo sferë ndikimi në të cilën u shoqërua Titanide.

Nga Menmoysne do të vinte aftësia për të kujtuar, për të përdorur fuqinë e arsyes dhe për të përdorur gjuhën; dhe për këtë arsye në fund të fundit edhe fjalimi ishte i lidhur me të. Kështu pritej që të gjithë oratorët, mbretërit dhe poetet, t'i jepnin lavdërime Mnemosines, sepse ajo i lejoi ata të përdornin retorikën bindëse.

Mnemsoyne - Dante Gabriel Rossetti (1828–1882) - PD-art-100

Mnemosyne dhe Titanomachi

​Shkëlqimi i Zeusit dhe i një tjetër olimpiani, sundimi i olimpit, perëndive të tjera. do të shihte një transferim të pushtetit nga Cronus te Zeus . Titanomachia ishte një luftë 10-vjeçare, megjithëse femrat Titan, përfshirë Mnemosyne, nuk morën pjesë në luftime.

Si rezultat, kur lufta mbaroi, ndërsa Titanët meshkuj u ndëshkuan në një shkallë më të vogël ose më të madhe, Mnemosyne dhe motrat e saj u lejuan të qëndronin të lirë, megjithëse rolet e tyre të reja në perënditë greke u morën kryesisht nga perënditë e mëdha greke.

Zeusi dhe Mnemosyne - Marco Liberi (1640–1685) - PD-art-100

Mnemosyne, nëna e Muzave

Zeusi në fakt i mbante shumicën e Titaneve femra me një respekt të lartë dhe me të vërtetë e ndiqte natyrën e Zeusit pas tyre, epsheve. Një nga shtëpitë eMnemosina ishte në rajonin e Pierisë, afër malit Olimp.

​Ishte këtu që Zeusi joshi perëndeshën e Kujtesës dhe për nëntë netë radhazi, perëndia suprem ra në shtrat me Mnemosine.

Si rezultat i këtij çiftimi, Mnemosina lindi nëntë vajza të njëpasnjëshme. Këto nëntë vajza ishin Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polyhymnia, Terpsichore, Thalia dhe Urania; nëntë motra të njohura kolektivisht si Muzat e Reja. Më pas, këto Muza të Reja do ta bënin malin Pierus aty pranë një nga shtëpitë e tyre dhe këto muza do të kishin sferën e tyre të ndikimit brenda arteve. Mnema ishte Muza e Kujtesës, kështu që ngjashmëritë janë të dukshme, dhe në të vërtetë edhe Mnemosyne edhe Mnema ishin bija të Ouranus dhe Gaia; edhe pse në burimet origjinale, ato dy perëndesha greke janë hyjni qartësisht të ndara.

Apollo and the Muses - Baldassare Peruzzi (1481–1537) - PD-art-100

Mnemosyne and the Orakles

Megjithate permenden disa nga muskujt e mite, te miturit, pas lindjes gjeografitë e botës së krimit, thuhej se kishte një pishinë që mbante emrin e perëndeshës. Pishina Mnemosyne do të funksionontenë lidhje me lumin Lethe, sepse ndërsa Lethe do t'i bënte shpirtrat të harronin jetët që kishin kaluar më parë, pishina e Mnemosyne do ta bënte pijanecën të kujtonte gjithçka. Sepse këtu perëndesha Mnemosine konsiderohej si një perëndeshë e vogël e profecisë, dhe disa do të pretendonin se kjo ishte një nga shtëpitë e perëndeshës. Këtu njerëzit që do të donin këtu një profeci do të pinin dy ujëra nga pellgjet e rikrijuara të Mnemosyne dhe Lethe, përpara se t'u thuhej e ardhmja.

Shiko gjithashtu: Morfeu në mitologjinë greke

Nerk Pirtz

Nerk Pirtz është një shkrimtar dhe studiues i pasionuar me një magjepsje të thellë për mitologjinë greke. I lindur dhe i rritur në Athinë, Greqi, fëmijëria e Nerk ishte e mbushur me tregime të perëndive, heronjve dhe legjendave të lashta. Që në moshë të re, Nerk u mahnit nga fuqia dhe shkëlqimi i këtyre historive dhe ky entuziazëm u bë më i fortë me kalimin e viteve.Pas përfundimit të një diplome në Studime Klasike, Nerk iu përkushtua eksplorimit të thellësive të mitologjisë greke. Kurioziteti i tyre i pangopur i çoi ata në kërkime të panumërta nëpër tekste të lashta, vende arkeologjike dhe të dhëna historike. Nerk udhëtoi gjerësisht nëpër Greqi, duke u futur në qoshe të largëta për të zbuluar mite të harruara dhe histori të patreguara.Ekspertiza e Nerk nuk kufizohet vetëm në panteonin grek; ata janë thelluar edhe në ndërlidhjet ndërmjet mitologjisë greke dhe qytetërimeve të tjera të lashta. Hulumtimi i tyre i plotë dhe njohuritë e thella u kanë dhënë atyre një këndvështrim unik mbi këtë temë, duke ndriçuar aspekte më pak të njohura dhe duke hedhur dritë të re mbi përrallat e njohura.Si një shkrimtar me përvojë, Nerk Pirtz synon të ndajë kuptimin dhe dashurinë e tyre të thellë për mitologjinë greke me një audiencë globale. Ata besojnë se këto përralla të lashta nuk janë thjesht folklor, por tregime të përjetshme që pasqyrojnë betejat, dëshirat dhe ëndrrat e përjetshme të njerëzimit. Nëpërmjet blogut të tyre, Wiki Mythology Greek, Nerk synon të kapërcejë hendekunmes botës së lashtë dhe lexuesit modern, duke i bërë sferat mitike të aksesueshme për të gjithë.Nerk Pirtz nuk është vetëm një shkrimtar pjellor, por edhe një tregimtar magjepsës. Rrëfimet e tyre janë të pasura me detaje, duke sjellë gjallërisht perënditë, perëndeshat dhe heronjtë. Me çdo artikull, Nerk i fton lexuesit në një udhëtim të jashtëzakonshëm, duke i lejuar ata të zhyten në botën magjepsëse të mitologjisë greke.Blogu i Nerk Pirtz, Wiki Greek Mythology, shërben si një burim i vlefshëm për studiuesit, studentët dhe entuziastët, duke ofruar një udhëzues gjithëpërfshirës dhe të besueshëm për botën magjepsëse të perëndive greke. Përveç blogut të tyre, Nerk është autor i disa librave, duke ndarë ekspertizën dhe pasionin e tyre në formë të shtypur. Qoftë përmes angazhimeve të tyre me shkrim apo të folur në publik, Nerk vazhdon të frymëzojë, edukojë dhe magjeps audiencën me njohuritë e tyre të pakrahasueshme të mitologjisë greke.