Клио во грчката митологија

Nerk Pirtz 04-08-2023
Nerk Pirtz

КЛИО ВО ГРЧКАТА МИТОЛОГИЈА

Божицата Клио во грчката митологија

​Клио била една од познатите помлади музи во грчката митологија; и така, Клио, заедно со нејзините осум сестри, се сметаа за инспирација за поетите и уметниците.

Клио Помладата муза

​Клио била помлада муза и со тоа една од деветте ќерки на богот Зевс и Титанидот Мнемозина ; Зевс лежеше со Мнемозина девет последователни ноќи.

Исто така види: Пелионидите

Сестрите на Клио беа Калиопа, Еутерпе, Ерато, Мелпомене, Уранија, Полихимнија, Терпсихора и Талија.

Исто така види: Богот Нотус во грчката митологија

Името на Клио потекнува од старогрчкиот збор „клетоо и славно правиме“.

Клио, музата на историјата

​Античките писатели им припишувале одредена сфера на влијание на Клио и нејзините сестри, па така Клио станала муза на историјата

Обично се зборувало дека Клио честопати ќе престојувала со нејзините сестри од богот на Парнас на планината Музите .

Клио и другите Музи исто така биле тесно поврзани со регионот на Пиерија, во подножјето на планината Олимп, каде што требало да се најде Пиерскиот извор; а исто така и на планината Олимп каде Клио и нејзините сестри ги забавуваа другите богови.

Clio - Pierre Mignard (1612–1695) - PD-art-100

Clio иАфродита

​Клио, како поединец, ретко беше идентификувана, иако во Библиотеката (Псевдо-Аполодор), се вели дека музата го разбудила гневот на божицата Афродита, кога Клио ја критикувала божицата на убавината дека се заљубила во повторно заљубување во Адонис. , кралот Пиер од Пела, кралот по кого бил именуван Пиерија.

<181>Бог>​Некои антички извори говорат дека музата Клио исто така била мајка.

Различни извори кажуваат дека Клио му била мајка на малолетниот бог Хименај, бог поврзан со свадби, а таткото на олимпискиот бог Аполон е потенцијално. Зумбул, потоа Клио, исто така, потенцијално била мајка на Полибеја. Партнер на Клио во овој случај би бил кралот Пиер од Пела.

Меѓу античките извори, немало договор за потеклото ниту на Хименеј, ниту на Зумбул, па така, Клио како мајка не било општо договорено. .

Музите Клио, Еутерпе и Талија - Евстаче Ле Сјур (1616–1655) - PD-art-100 <>

Nerk Pirtz

Нерк Пирц е страстен писател и истражувач со длабока фасцинација за грчката митологија. Роден и израснат во Атина, Грција, детството на Нерк беше исполнето со приказни за богови, херои и антички легенди. Уште од младоста, Нерк бил заробен од моќта и сјајот на овие приказни, а овој ентузијазам станувал се посилен со текот на годините.По завршувањето на диплома по класични студии, Нерк се посвети на истражување на длабочините на грчката митологија. Нивната ненаситна љубопитност ги водеше на безброј потраги низ антички текстови, археолошки локалитети и историски записи. Нерк патувал многу низ Грција, навлегувајќи во оддалечените ќошиња за да открие заборавени митови и нераскажани приказни.Експертизата на Нерк не е ограничена само на грчкиот пантеон; тие навлегле и во меѓусебните врски меѓу грчката митологија и другите антички цивилизации. Нивното темелно истражување и длабинско знаење им дадоа уникатна перспектива на темата, осветлувајќи ги помалку познатите аспекти и фрлајќи нова светлина врз добро познатите приказни.Како искусен писател, Нерк Пирц има за цел да го сподели нивното длабоко разбирање и љубов кон грчката митологија со глобалната публика. Тие веруваат дека овие древни приказни не се обични фолклорни туку безвременски наративи кои ги одразуваат вечните борби, желби и соништа на човештвото. Преку нивниот блог, Вики грчка митологија, Нерк има за цел да го премости јазотпомеѓу античкиот свет и современиот читател, правејќи ги митските области достапни за сите.Нерк Пирц не е само плоден писател, туку и волшебен раскажувач. Нивните наративи се богати со детали, живописно ги оживуваат боговите, божиците и хероите. Со секоја статија, Нерк ги поканува читателите на извонредно патување, овозможувајќи им да се потопат во маѓепсаниот свет на грчката митологија.Блогот на Нерк Пирц, Вики грчка митологија, служи како вреден ресурс за научниците, студентите и ентузијастите, нудејќи сеопфатен и сигурен водич за фасцинантниот свет на грчките богови. Покрај нивниот блог, Нерк е автор и на неколку книги, споделувајќи ја нивната експертиза и страст во печатена форма. Без разлика дали преку нивните ангажмани за пишување или јавно говорење, Нерк продолжува да ја инспирира, едуцира и плени публиката со нивното незаменливо знаење за грчката митологија.